Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В мартенския брой:

Специално интервю с Нети
Разкрасяващи субстанции изглаждат бръчките
Луничките – елемент от чара или козметичен дефект
Да “завием” кожата си с крем
Косата – жизнена и блестяща
Терапия на акнето с витамин А-киселина и ацелаинова киселина
Wellness – пътят към житейските мъдрости
Емоционална и сексуална интелигентност
Шанс да спечелите много награди

Луничките
Елемент от чара или козметичен дефект

Радмила Попова

Луничките представляват естествена защитна реакция на организма срещу ултравиолетовите лъчи. Често те са наследствени и се срещат най-вече при хората с рижави и руси коси, чиято кожа съдържа малко количество от защитния пигмент меланин. Техният брой и интензивността на окраската им са различни. Различно е и отношението към тях. Някои ги приемат като елемент от своя чар, неразделна част от своя имидж, нещо, което ги прави привлекателни, оригинални и неповторими. За други те са истинско наказание, което изисква постоянно използване на продукти с висока стeпен на защита, специален грим и процедури в козметичен салон. Наред със средствата за премахването или прикриването им, някои известни козметични марки предлагат и моливи за рисуване на лунички, така че не е зле тези, които искат веднъж завинаги да се отърват от малките слънчеви петънца, добре да си помислят преди да вземат решение.

Какво представляват и как се появяват?
Луничките се появяват обикновено в началото на пролетта във възрастта между 4 и 6 години, а също и по-късно – между 16 и 18 години. С течение на времето техният брой се увеличава, а според медицинската статистика, оцветяването им, което е от светложълто до тъмнокафяво, е най-интензивно в периода между 20 и 25-годишна възраст. Когато възрастта надхвърли 25-30 години, те започват да избледняват, а с напредване на годините съвсем изчезват. Луничките съществуват постоянно, през есента и зимата обаче те стават по-бледи и незабележими, а през пролетно-летния период отново се открояват.

Луничките са резултат от нарушен пигментен обмен. Те са струпване на зрънцата на тъмнооцветяващия пигмент меланин, който се образува под въздействието на ултравиолетовите лъчи от тирозина – аминокиселина, влизаща в състава на болшинството белтъци. Тези малки петънца са далечни родственици на загара, който се характеризира с равномерно разпределение на тирозина в клетките на кожата. За разлика от загара, те са островчета тирозин, самопроизволно превърнат в меланин. Разположението им обикновено е несиметрично, а понякога те се събират в групи на различни участъци от тялото.

В древността много мъдреци съветвали луничките непременно да се премахват, за да се повиши енергийната защита на организма. Според тях причина за появата на луничките е Меркурий, тъй като именно по време на неговото властване в организма се натрупва излишък от енергия, предизвикващ появата им. Луничките обаче могат да се появят и при недостиг на енергия в организма. По принцип се приема, че ако са разположени само на лицето, те не отслабват биоенергията на организма, за разлика от случаите, когато са по тялото и особено на неговата лоша половина, която за мъжете е дясната, а за жените – лявата.

Петна, подобни на лунички, могат да се появят на много малки деца, както и на възрастни хора. Ако децата страдат от вродена повишена чувствителност към ултравиолетовите лъчи, още на възраст около 1-2 години под влияние на слънчевите лъчи на кожата им се появяват зачервявания, преминаващи в псевдолунички, които изискват специално лечение при лекар-дерматолог.

Пигментни петна
Освен луничките, по кожата на лицето могат да се появят и различни пигментни петна. Те представляват струпване на меланина, кафеникав пигмент, който оцветява кожата, отделяйки се от специални клетки – меланоцити. Меланоцитите постоянно произвеждат пигмент, за да придадат на кожата по-тъмен оттенък или т.нар. загар, който я защитава от въздействието на слънчевите лъчи. Когато клетките започнат да произвеждат пигмент неравномерно и с голяма интензивност, той се концентрира в петънца с различни форми и размери. Най-чувствителни са зоните, които се излагат повече на въздействието на светлината като лицето, шията, ръцете и раменете.

Пигментните петна се появяват на лицето по-често при жените, но се срещат и при мъжете. Обикновено те имат неправилна форма, гладка повърхност и резки граници. Големината им е различна, а цветът – от светложълт до тъмнокафяв. Разположението им е симетрично: от двете страни близо до границата с косата, в средата на челото, над веждите. При по-младите хора петната се появяват най-често над горната устна, на носа и бузите. В напреднала възраст петната са в по-долната част на бузите, понякога и на шията.

Ако на челото, шията или над горната устна имате петна с тъмнокафяв цвят, значи са се появили хлоазми или мелазми, което е медицинското наименование на пигментните петна. Причините за възникването им са различни – в пролетния период появата им обикновено се дължи на дефицита от витамини, особено на аскорбинова киселина, но те могат да бъдат и наследствени. През есента и зимата мелазмите обикновено избледняват или въобще изчезват, но с идването на пролетта се появяват отново.

Как да се предпазваме?
За да се предпазите от появата на лунички, още от ранна пролет трябва да вземете мерки за защита от слънчевите лъчи. На тези, които са склонни към засилена пигментация, се препоръчва колкото може по-малко да се излагат на слънце, да се защитават от действието му с очила, чадъри или шапки с широка периферия. Преди излизане навън на лицето трябва да се нанесе крем със защитен фактор не по-малък от 15. Важно е да се знае, че действието на тези кремове започва едва 10-15 минути след нанасянето им. При необходимост ръцете също се покриват с тънък слой защитен крем и се напудрят.

Препоръчва се от февруари в менюто да се включат продукти, богати на витамин С – кисело зеле, ябълки, лимони, портокали, киви, касис, отвара от шипка. Ако витамините, които се получават с хранителните продукти, не са в достатъчно количество, може да се приемат във вид на таблетки в продължение на две-три седмици. Дозировката на витамин С не бива да надхвърля повече от 0.5 g, а на витамин РР – 0.01 g три пъти на ден след ядене. Добре е да се направят общо два-три курса, като след всеки от тях се прави едноседмична почивка..


Днес широко използвани са фотозащитните кремове, съдържащи екстракт от кафе или какаово масло – вещества, които имат защитно действие спрямо ултравиолетовите лъчи. Неотдавна се появиха и кремове с титанов диоксид, който отразява част от слънчевите лъчи. Въздействието на лъчите върху кожата може да бъде намалено също и чрез използването на пудра.

Как да се избавим от тях?
Третирането на луничките и пигментните петна трябва да започне с изясняване на причините за тяхната поява. Те обаче невинаги могат да се установят. Процедурите не трябва да се отлагат до времето, когато лицето вече е обсипано с лунички или петна. Най-добър резултат се постига, когато те започнат още преди слънчевите лъчи да са станали много активни и когато луничките току-що са започнали да се появяват.

Средства за отстраняване на вече съществуващи лунички са били известни още в древния Египет, където бил забелязан избелващият ефект на хряна и на сока от глухарче, а по-късно – на краставицата и лимона. Прониквайки навътре, съдържащите се в тези растения вещества окисляват тъмния пигмент и изсветляват кожата. В плодовете се съдържат най-голямо количество плодови киселини. Тези вещества имат широко приложение в козметиката за химически пилинг и в състава на подмладяващите кремове. Изчистването на роговите люспици, съставляващи горния слой на кожата, предизвиква и намаляване на петната.

С помощта на различни козметични средства пигментът на кожата се обезцветява или чрез излющване се ускорява смяната на клетките от роговия слой, който е богат на меланин. Специалните препарати действат и на двата принципа – повечето обезцветяващи средства имат и излющващо действие. Но честото използване на избелващи продукти изтощава кожата. Лечението е ефективно само при сигурна защита от ултравиолетовите лъчи.

Не трябва да се прилагат силнодействащи средства, тъй като те дразнят кожата и могат да предизвикат по-трайно потъмняване. Ефект може да има вътрешното лечение с витамин С, който се съдържа в лимоновия и портокаловия сок и в шипката, особено когато се приема през зимата и пролетта.

По-бързи резултати се постигат в козметичните кабинети с прилагането на течен азот, салицилова киселина, метода на химическия пилинг. През първите две седмици се появява зачервяване и забележимо белене. Изисква се специална грижа за кожата в домашни условия и ограничено използване на козметика. Този метод не е подходящ за суха или чувствителна кожа и при голямо количество лунички. Най-добре е процедурата да се направи през есенно-зимния период.

Нито един от изброените методи обаче не гарантира, че няма отново да се появи пигментация. Постоянно използване на депигментиращи средства, различни химически пилинги или лазерна обработка – кое е най-подходящо за вас, може да реши само козметологът. Не трябва да се забравя и друго – лечението на старчески петна обикновено е неефективно. Затова трябва навреме да се вземат мерки за предотвратяване на появата им.

Грижи в домашни условия
Козметолозите съветват да се правят специални маски. Всички избелващи маски трябва да се прилагат само вечер, тъй като след тях върху кожата не трябва да попадат слънчеви лъчи. Видимият ефект се забелязва едва 2-3 седмици след като е започнало редовното им прилагане. Трябва да се има предвид, че дори и най-щадящите избелващи средства могат да причинят изсушаване на кожата, което води до преждевременно образуване на бръчки и остаряване на лицето. Най-добре е подготовката за пролетните лунички да започне още в средата на зимата.

Маските се приготвят непосредствено преди прилагането им, поставят се на предварително почистеното лице за 15-20 минути и се снемат с тампон от марля или памук, напоени с вода. След това се поставя тънък слой крем. Маските се правят до избледняването на пигментните петна, но не повече от 30 на курс. Ако кожата е мазна, маската се прави през ден, при суха кожа – два пъти в седмицата.

За премахване на луничките не трябва да се използват кремове, съдържащи живак и кислородна вода, тъй като живакът има токсично въздействие, а кислородната вода може да предизвика мутации поради способността си да образува активни радикални частици. Макар че тези кремове вече са минало, преди да купите каквото и да било средство за премахване на луничките, внимателно прочетете неговия състав. Добре действат кремовете, съдържащи лавандулово масло, титанов и цинков оксид, екстракт от млечка.

Ефективни и най-щадящи средства за избелване на кожата са соковете от лимон, грейпфрут, кромид лук, френско грозде, кисело зеле. Добра е сместа от равни части вода, лимонов сок и оцет. Сухата кожа може да се избелва със сок от френско грозде. Петното се обтрива сутрин и вечер със сок, след това с гъста сметана и след 10 минути се измива с топла вода.

Най-лесният начин за избелване на кожата е маска от краставица. Свежа краставица се почиства, нарязва се и се поставя на лицето. Още по-голям ефект има използването на краставичен сок. Добри резултати дава и лимоновият сок. С клечка с памук, потопена в него, се намазва всяка луничка и след 20-30 минути се измива. Не бива да се използва лимонена киселина, която може да предизвика изгаряне на кожата. Маските от плодове, особено от малина и боровинка също дават добри резултати. Колкото по-свежи са плодовете и зеленчуците, толкова по-ефективно действат. Продуктите, расли на открито, също имат по-силно действие от тези, отгледани в парниците.

Една от най-ефективните е маската с хрян и кисело мляко. Четвърт чаша кисело мляко се смесва с 1 супена лъжица овесено брашно и половин чаена лъжичка стрит хрян. Сместа се поставя между два слоя марля и се полага на лицето за 15-20 минути. По-слабо действаща, но “по-вкусна” е маската от градински ягоди, френско грозде или домати.

Вкъщи е удобно да се прилагат също кисело мляко и сметана. Киселото мляко се нанася на лицето вечер за 20-25 минути, след което се измива с хладка вода. За тези, които имат мазна кожа, е полезно да я обтриват с тампон с 3-4-дневна суроватка от мляко.

Кожата може да се обтрива и с отвара от магданоз. Зелената част на магданоза се измива добре, нарязва се ситно, залива се с гореща вода и се захлупва. След два-три часа се прецежда през сито или марля. Течността може да се замрази в хладилника, след което кожата да се обтрива сутрин или вечер с кубчетата лед. При малко количество лунички, а също при слабо оцветяване е напълно достатъчно сутрин и вечер кожата на лицето да се обтрива с оцет.

За любителите на загара се препоръчва прилагането на морковен сок. Така не само ще получат загар, но и луничките ще се забелязват по-малко на фона му. Два пъти дневно лицето и шията се обтриват със сок от прясно настъргани моркови, а след като изсъхнат, се прави масаж със зехтин. Чаша морковен сок с лъжичка мед веднъж дневно засилва ефекта от процедурата.

Луничките могат да се скрият и с умело подбрани съчетания на дрехите и грима. Известно е, че виолетовият и рижавият цвят се неутрализират. Ако облечете светлолилава блуза и лек шал в жълт цвят, луничките ще станат по-малко забележими. На лицето се нанася не много тъмен тониращ крем с SPF филтър, съвсем малко неярък руж на бузите и по слепоочията, след което то леко се напудря. За очите е подходяща цветна спирала – сива, зелена или синя. Червилото е в много внимателно подбран шоколадов цвят, тъй като неподходящият оттенък може да ви състари.

Преди да започнете усилено да премахвате луничките от лицето си, още веднъж помислете добре. Имайте предвид и това, че една голяма част от мъжете изпитват истински възторг от тях и смятат жените с лунички просто за неотразими.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!